Skräpmats Raw food - inte nyttigt!

Information

Skräpmats Raw food - inte nyttigt!

Den typen av raw-food diet som dominerar raw-kulturen är en hög fetthaltig kost. Med så mycket som 65%++ av kalorierna från fett..

Medlemmar: 16
Senaste aktivitet: Apr 20, 2012

Diskussionsforum

Den här gruppen har inga diskussioner än.

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i Skräpmats Raw food - inte nyttigt! för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Elof Wendt den 31 Mars 2011 kl. 20.41

 

Fick precis tag på lite häftigt material om våra smaksinnen! Smakerna är viktiga i Kinesisk Medicin, precis som i traditionell matlagning, fast vi tänker oftast inte på det, vi tar det som något självklart, precis som kineserna tar Päronets medicinska funktion som så självklart (det vet väl alla) att de inte ens ser det som en medicinsk funktion

olika smaker balanserar varandra i en traditionell rätt;
ärtsoppa är ganska söt, det balanseras av salt i fläsk och pikant (kryddstarkt) i senap
pikant senap kan även balansera en söt ugnsgratinerad julskinka 
lingonens syrlighet balanserar en söt pannkaksrätt
röd lök till sill eller även till kyckling är en balanserande pikant smak
och även "fika"; en bakelses/bulles/kakas/semlas sötma, och risk för fuktbildning, balanseras till stor del (dock icke helt) av det bittra i kaffe
Tänkte att de vore interessant att applicera denna tero på raw-food? Några förslag till kompletta maträtter?
Kommentar av lena berggren den 13 Mars 2011 kl. 12.49
japp skall genast beställa den....tack för tipset...
Kommentar av lena berggren den 13 Mars 2011 kl. 11.50

 

Detta med att man måste ha kunskap för att kunna äta "rått" är absolut något jag och säkert många av andra råa eller halvråa behöver kompletterande kunskaper om... så ett event utan att det blir så pompöst kanske skulle vara bra utan kommersiella intressen...

Kommentar av lena berggren den 13 Mars 2011 kl. 11.47

detta är verkligen bra, jag har ätit nötter och annat liknande eftersom det går snabbt att slänga i sig trots att jag aldrig egentligen har bråttom. Skall deltaga i Annas fasta en veckan nu.... verkligen bra.

 

Detta med att man måste ha kunskap för att kunna äta "rått" är absolut något jag och säkert många av andra råa eller halvråa, men jag tror att det är ett bra sätt att äta det som man känner för och det som tycker är gott medan man väljer bort köttet och annat som man kanske ätit 20-50 tals år....

den svenska husmanskosten, fick nästan en rysning där... är ju inte god alls i min mening.... men den är ju det de flesta svenskar äter.

jag är så glad för att den hemlige kocken och äkta vara kom ut i handeln så att fler vaknade....och började ifrågasätta matindustrin.

kunde vara bra om ni som är så duktiga på kost, näringsämnen, och alla procentsatser kunde skriva en hjälpreda som man kan läsa här på forumet...kan ni tänka er det?

 

Där man kan få information om hur man kan lägga om sin kost, de värsta fällorna och de bästa tipsen för en någorlunda vettig kost, jag håller med om att det har blivit överdrivet i denna industrin med alla pulver o piller och annat tjafs..

 

När jag tittar över mitt förråd av pulver etc.... i skåpen så undrar jag om jag är klok egentligen...

tror att många med mig slinker in på goda smodisar och bären, alla goda juicer, nötter, cacaobönor och annat men blir lite mindre entusiastiska när det kommer till gröna smodisar så är jag binte lika sugen....må bäst  Lena

Kommentar av Jacob den 5 Mars 2011 kl. 16.15

Hej Boel! Välkommen till raw food "djungeln". Varför vanlig Raw Food klassas som skräpmat är ju för att det innehåller för mycket fetter från nötter, frön, oliver och avocado + alla "superfoods", kryddor och kosttillskott. En medelråkostare får 50-70% av sin energi från fett och vetenskapen skrattar åt detta, för det spelar ingen roll om det är från råa vegetabiliska fetter eller kokta fetter som vi får en negativ hälsopåverkan om man äter så mycket fett. Vi behöver inte mer än 1/4 av en avocado eller 5-10 nötter, vi får faktiskt tillräckligt med omega 3 från frukter och bladgrönsaker om man äter 2500-3000+ kalorier varje dag. Mycket mer detaljer finns i Douglas bok: http://www.amazon.com/80-10-Diet/dp/1893831248

 

Jacob

Kommentar av Alexandra Robeck den 23 Januari 2011 kl. 17.34
Hehe... kul grupp. Get the word out!!!
Kommentar av Jacob den 3 Januari 2011 kl. 16.25
Kommentar av Jacob den 21 November 2010 kl. 16.03
yep yep yep..
Kommentar av Elof Wendt den 21 November 2010 kl. 15.40
Tack för kommentaren. Ville precis att folk skulle ifrågasätta sitt rawfood ätande. För de kan variera så mkt. Man kan va raw-foodare men äta mindre nyttigt än en person med vanligt kost - just för att balansen mellan fett, protein och kolhydrater blir helt obalanserad.
Kommentar av Jacob den 20 November 2010 kl. 21.34
Att säga "Raw Food är inte nyttigt" kan man se på två sätt:

1. Vad är Raw Food för dig? Är det alla råa produkter och all mat som är "raw food" eller är det den råa maten du mår bra av eller är det råkost med rårivna morötter? Är raw food Ann Wigmore diet, Clements diet eller är rå paleotisk kost med rått kött eller är det en kost endast baserad på frukt?

2. Den kosten som är mainstream idag, som jag kallar för skräpmats-rawfood, är den som du menar är inte nyttig. Då är frågan, vad är nyttigt för dig?
Om du är en köttätare som aldrig har hört talas om grönsaker så skulle faktsikt bara en mer kokt vegansk kost vara mer nyttig. Om man älskar McDonalds mat och är där varje dag så skulle man bli mycket nyttigare om man bara sluta gå dit.

De skulle, som så många Svenssons anser att de gör, äta nyttigt. Eller snarare nyttigare.

Det jag menar är att kalla Raw food för onyttigt, kommer att sätta griller i huvudet på människor och att ens tänka i banorna att förändra kosten är redan ett extremt nytt tänk för många. Att förvärra det genom att kalla det för onyttigt kan förstöra för många, MEN även förbättra hälsan för många som, helt i onödan, börjar med en kost som de ändå inte i längden kommer att må bra på.

Ett förslag på gruppnamnet skulle kanske vara "Skräpmats Raw food - inte nyttigt!"

Man får inte lära sig idag i skolan om vad Raw Food är för något och har därför många definitioner (och förvirringar) om vad Raw Food är för något, egentligen.

Så jag säger bara: Kör hårt! :D
 

Medlemmar (15)