Det kan finnas flera skäl att vistas i solen. Ett av dem är att få en snygg solbränna, ett är att ljusets strålar påverkar våra hormonnivåer, ett är att solen får oss att känna oss mer livfulla och ett är att bilda D-vitamin. Oavsett vilken anledning du har är det värt att tänka på vad du smörjer in dig med i sommar, om du smörjer in dig.


Jag smörjer sällan in mig utan försöker uppehålla mig minst en halvtimme ute varje dag över lunch mellan vår- och höstsolstånden (om det inte är regn). Om värmen tillåter tar jag av mig tröjan och lapar i mig av solen. Detta ger en långsam solning utan behov av att smörja in sig samtidigt som jag maximerar min egen produktion av D-vitamin. Om jag ska spendera en hel dag i solen smörjer jag in mig – med kokosolja.

Kroppen bestitter den otroliga förmågan att omvandla solljuset genom en rad komplicerade reaktioner till D-vitamin. På våra breddgrader är detta endast möjligt mellan vår- och höstsolståndet och endast under dagens mest intensiva soltimmar. Av denna anledning har människor i norr antagit en ljusare hudfärg. Den låter kroppen ta upp mer av ljuset och omvandla solens strålar mer effektivt till D-vitamin. Samtidigt kan vi endast bilda ungefär 100000 IU per dag. Detta motsvarar cirka en halvtimmes intensiv solning, sen upphör omvandlingen för dagen.

Många intensivsolar istället under några korta veckor på sommaren och de problem som då kan uppkomma är väl kända. I synnerhet om man smörjer in sig med solskyddskrämer som innehåller farliga kemikalier.

Environmental Working Group testade nyligen ett stort antal solskyddskrämer med nedslående resultat för oss konsumenter. I testet ingick 500 olika preparat och endast 8% (39) klarade testet. En stor del av produkterna föll på innehållet av farliga eller mycket farliga ingredienser. Som en bra tumregel är det fördelaktigt att tänka; kan jag äta det här, då kan du jag ha det på huden. Huden absorberar nämligen ungefär 80% av det du smörjer på den.

Farliga ingredienser
Statens kemikalieinspektion har som uppgift att kontrollera förekomsten av kemikalier i Sverige...

Läs hela artikeln här:


Med kärlek och passion
Pontus

Visningar: 891

Taggar: d-vitamin, hälsa, kemikalier, kokos, kokosolja, kräm, naturlig, sol, solkräm, solskydd

Kommentera

Du måste vara medlem i GreenRoom Sverige för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Christina Engstrand den 4 Juli 2010 kl. 15.34
Jag brukar använda sesamolja som ger ett naturligt solskydd men solar inte ohämmat flera timmar utan någon halvtimme i taget :D
Kommentar av Amanda - Artali den 11 Juni 2010 kl. 12.48
Najs :)